Opis urządzenia

Profesjonalna odmęśniarka i odścięgniarka LIMA RM DDM-DDSM służy do wydajnego mielenia mięsa czerwonego oraz oddzielania twardych tkanek, takich jak ścięgna, chrząstki i wióry kostne. Urządzenie umożliwia produkcję grubo mielonego mięsa o granulacji 3 mm, 4 mm lub 5 mm.

Dla klientów, którzy przetwarzają duże ilości mięsa i chcą ładować surowiec do leja zasypowego przy użyciu wózków masarskich z podnośnikiem kolumnowym, firma LIMA opracowała specjalną linię urządzeń DDM/DDSM.

Wyposażono je w system ramienia zapobiegającego mostkowaniu, który skutecznie eliminuje ryzyko zatrzymywania się surowca nad ślimakiem podającym

Uzyskane mięso nie jest MOM (mięsem oddzielonym mechanicznie), lecz pełnowartościowym mięsem mielonym pozyskanym z mięsa bezkościowego.

Zastosowanie urządzenia LIMA RM DDM-DDSM:

  • Odpadki z linii dzielenia
  • Miękka chrząstka żebrowa (mostki)
  • Mięso z golonki wołowej
  • Mięso z policzka i żuchwy
  • Przepona, rozcięgno, błony

Zasada działania maszyny do odścięgniania mięsa

Odmęśniarka LIMA RM DD-DDS rozdrabnia mięso i oddziela twarde elementy, takie jak:

  • ścięgna
  • chrząstki
  • wióry kostne
  • skóra
  • zbędny tłuszcz

Dzięki ślimakowi obracającemu się w filtrze o unikalnej konstrukcji, urządzenie działa z minimalnym naciskiem na mięso, co przekłada się na:

  • wysoki uzysk mięsa
  • zachowanie jakości i struktury surowca

Filtry typu DD / DDS & GD zostały opracowane specjalnie do precyzyjnego mielenia i odścięgniania.

Kluczowe zalety

  • Niskie ciśnienie robocze – minimalny nacisk na mięso, zachowanie struktury białek
  • Precyzyjne ustawienie uzysku – szybka regulacja parametrów pracy
  • Niewielkie zapotrzebowanie na przestrzeń – kompaktowe wymiary
  • Wysoka higiena – szybki demontaż, efektywne mycie
  • Niskie koszty eksploatacji – brak potrzeby wstępnego łamania, cięcia czy rozdrabniania

Warunki temperaturowe pracy

Optymalna temperatura surowca: ok. 0 °C. Wzrost temperatury podczas separacji: maksymalnie 1–2 °C.

Separatory LIMA RM DDM-DDSM zapewniają skuteczne oddzielanie i oczyszczanie czerwonego mięsa w procesie przemysłowym, gwarantując produkt o wysokiej jakości, pozbawiony cech mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM).

Dostępne Modele:

  • RM 40 DDM-DDSM
  • RM 60 DDM-DDSM
  • RM 80 DDM-DDSM
  • RM 110 DDM-DDSM
  • RM 160 DDM-DDSM
  • RM 190 DDM-DDSM
  • RM 400 DDM-DDSM
  • RM 700 DDM-DDSM
  • RM 900 DDM-DDSM
  • RM 1100 DDM-DDSM
  • RM 1900 DDM-DDSM

Galeria Produktu

Dane techniczne

Zastosowanie:

dla mięsa z golonki wieprzowej/wołowej, odpadów i aponeurozy

Wydajność:

200 – 300 kg/godz. brutto

Wydajność:

60 – 98%

Silnik:

3 kW

Wymiary:

1916 x 2230 x 821 mm

Waga:

370 kg

Wiedza

No data was found
No data was found

Do pobrania

Katalog Weindich - Kompetencje przemysł spożywczy
Katalog Weindich - Technologie pakowania
Katalog Weindich - Badania Rozwój Produkcja

pokrewne produkty

najczęściej ZADAWANE PYTANIA

Mięso pozyskane w procesie DDM/DDSM nie jest MOM — nie jest zgniatane ani przepychane przez sito pod wysokim ciśnieniem. Dzięki unikalnej konstrukcji ślimaka i niskim ciśnieniu roboczemu, uzyskujemy pełnowartościowe mięso mielone z zachowaniem struktury białek i jakości surowca.

Urządzenia są przeznaczone do przetwarzania m.in. mięsa z golonki wieprzowej i wołowej, odpadów z linii dzielenia, mostków, policzków, żuchwy, przepony, rozcięgien i błon.

Wydajność zależy od modelu — najmniejsze urządzenia (np. RM 40) oferują wydajność rzędu 200–300 kg/h, natomiast największe (np. RM 1900) sięgają do 12 000 kg/h.

Nie, dzięki specjalnej konstrukcji urządzenia nie wymagają wcześniejszego łamania ani cięcia surowca, co obniża koszty eksploatacji i upraszcza proces produkcji.

Optymalna temperatura surowca wynosi około 0 °C. W trakcie procesu separacji dopuszczalny wzrost temperatury to maksymalnie 1–2 °C, co pozwala zachować jakość i bezpieczeństwo produktu.

zapytaj o produkt

SZYBKI KONTAKT

Chciałbyś aby nasz specjalista skontaktował się z Tobą w celu omówienia Twoich potrzeb?

Skorzystaj z poniższego formularza i wkrótce się z Tobą skontaktujemy!

Zgłoszenie serwisowe

Typ zgłoszenia:
Dane firmy:

Opis usterki:

Lokalizacja urządzenia:

Żądanie reklamującego:
Dołącz plik (max rozmiar: 5mb; typ pliku: pdf / jpg):

formularz aplikacyjny