Produkcja bezmięsna – nowy wymiar produkcji żywności na świecie
Wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrowym stylem życia, troską o środowisko naturalne i etycznymi aspektami konsumpcji, produkcja produktów bezmięsnych nabiera niezwykłego znaczenia jako zupełnie nowe podejście do tematu produkcji żywności na świecie. Ta innowacyjna gałąź przemysłu spożywczego, oparta na zrównoważonym podejściu do rolnictwa i technologii, nie tylko rewolucjonizuje sposób, w jaki konsumujemy posiłki, ale również może mieć ogromny wpływ na nasze społeczeństwo, środowisko naturalne i przyszłe pokolenia.
W Weindich staramy się podążać za zmianami, jakie obserwowane są w przemyśle spożywczym. Widzimy, że społeczeństwo coraz chętniej skłaniają się ku żywnościowej transformacji, jaką jest przejście na dietę wegetariańską, wegańską lub chociażby fleksitariańską. Naszą odpowiedzią na rosnący popyt na tego typu produkty jest oferta maszyn do produkcji produktów bezmięsnych, które w niedługim czasie staną się przyszłością światowej branży spożywczej.
Jak powstają produkty bezmięsne? Proces produkcji krok po kroku
Produkty bezmięsne mogą być wytwarzane na różne sposoby, w zależności od tego, jaką ostatecznie formę mają przyjąć i z jakiego surowca są produkowane. Często spotykamy się m.in. z produktami na bazie białka sojowego, tofu lub grochu, które powstają w wyniku zaawansowanych procesów przetwórczych.
Wśród etapów, jakie można rozróżnić podczas produkcji bezmięsnej, wymienia się:
- przygotowywanie – w Weindich proponujemy zaawansowane systemy, które pozwalają na tworzenie produktów bezmięsnych od początku do końca, zaczynając od przygotowania surowca w postaci określonego preparatu białkowego. Co ważne, są to podobne maszyny jak w przypadku produkcji wyrobów mięsnych;
- marynowanie – dzięki naszym rozwiązaniom zakłady przetwórcze są w stanie przetwarzać produkty bezmięsne na bazie białka roślinnego i pokrywać je mokrą lub suchą marynatą;
- formowanie – przy użyciu specjalnych pras i urządzeń formujących produkty roślinne mogą uzyskać dowolny kształt, np. burgera roślinnego, nuggetsów bezmięsnych lub pasztecików;
- panierowanie – wykorzystując specjalny sprzęt do powlekania, otrzymujemy produkty bezmięsne pokryte delikatną, chrupiącą panierką;
- smażenie, gotowanie, pieczenie – dzięki odpowiednim urządzeniom grzewczym dostępnym w naszej ofercie produkty bezmięsne zyskują idealny kolor, teksturę i smak;
- sortowanie i pakowanie – nasze innowacyjne urządzenia pakujące projektowane są w taki sposób, aby spełniać wszelkie potrzeby związane z produkcją bezmięsną.
Produkcja produktów bezmięsnych w Weindich – nowatorskie rozwiązania na miarę XXI wieku
Produkcja bezmięsna to bezsprzecznie przyszłość światowej branży spożywczej. Aby zakłady produkcyjne i przetwórcze mogły jednak sprawnie realizować swoje cele, konieczne jest zapewnienie im profesjonalnego sprzętu oraz kompleksowego wsparcia podczas wdrażania nowych rozwiązań technologicznych. W Weindich dbamy o to, aby nasza współpraca z klientami opierała się na wzajemny zrozumieniu, sprawnej komunikacji oraz zaufaniu. Nasi doradcy służą pomocą zarówno na etapie doboru sprzętu, który sprosta oczekiwaniom związanym z produkcją produktów bezmięsnych, jak i na etapie prac serwisowych czy też konserwacyjnych. Wszystkie maszyny objęte są gwarancją producenta, dzięki czemu klienci mogą mieć pewność, że wybrany przez nich sprzęt będzie im służył przez długi czas. W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.
Więcej informacji na temat rozwiązań usprawniających produkcję bezmięsną można uzyskać, kontaktując się telefonicznie lub mailowo z naszymi specjalistami.