Przetwórstwo rybne w świetle nowoczesnych technologii i zrównoważonych praktyk produkcyjnych
Jak widać na przestrzeni ostatnich lat, przetwórstwo rybne należy do jednej z najszybciej rozwijających się branży sektora żywnościowego w naszym kraju. Co więcej, Polscy przetwórcy kładą coraz większy nacisk na korzystanie z europejskich i krajowych funduszy pomocowych, umożliwiających inwestowanie w najnowsze technologie, które pozwalają im na zwiększenie potencjału produkcyjnego, a także wpływają na wzrost całej branży przetwórstwa rybnego w Polsce.
Weindich, jako jeden z wiodących dostawców zaawansowanych maszyn i urządzeń do obróbki ryb, oferuje szeroki wybór rozwiązań, które pozwalają przetwórcom ryb na optymalizację wydajności procesów produkcyjnych, jak również poprawę jakości produktów. Nasze urządzenia gastronomiczne do obróbki ryb wyróżniają się wszechstronnym zastosowaniem i skupiają się na takich czynnościach jak np. sortowanie, filetowanie, porcjowanie i krojenie. Co ważne, każda z maszyn jest projektowana z myślą o trudnych warunkach, w jakich przetwarzane są ryby, a także w trosce o zachowanie higieny oraz dobrostanu zwierząt.
Wyposażenie do przetwórstwa rybnego Weindich – z jakich rozwiązań można skorzystać?
Nasze maszyny i urządzenia do obróbki ryb są w pełni dostosowane do zróżnicowanej specyfiki miejsc oraz produkcji w danych warunkach, tak aby zmaksymalizować produktywność na całej linii produkcyjnej.
Wśród proponowanych przez nas urządzeń znaleźć można m.in.:
- maszyny do skórowania ryb – zaawansowane urządzenia, które projektowane są z myślą o minimalizacji strat mięsa i zachowaniu jednolitego wyglądu skórki. Urządzenia te posiadają specjalne ostrza i mechanizmy, które umożliwiają precyzyjne oddzielenie mięsa od ości i skóry, a do tego są zdolne do przetwarzania dużej ilości ryb w krótkim czasie. Nasze maszyny do skórowania i filetowania ryb pomagają także w utrzymaniu wysokich standardów higieny i jakości produktów, stając się tym samym jednym z kluczowych elementów współczesnego przemysłu przetwórstwa rybnego;
- kostkownice – przystosowane do cięcia świeżego, ugotowanego lub lekko zmrożonego mięsa, np. ryb;
- krajalnice i slicery Terif – umożliwiają produkcję równomiernych, cienkich plasterków rybnych;
- kutry i młynki koloidalne Seydelmann – niezawodne podczas przetwarzania mięsa rybnego w różne produkty, jak np. pasty, konserwy, sosy oraz inne przetwory. Te nowoczesne urządzenia gastronomiczne do obróbki ryb odgrywają istotną rolę w zachowaniu wartości odżywczych i walorów smakowych produktów rybnych;
- masownice i mieszałki – specjalne maszyny i urządzenia do obróbki ryb, które służą do mieszania różnych składników i przypraw z mięsem ryb, aby uzyskać tym samym jednolitą konsystencję i odpowiedni smak produktów rybnych, jak np. pasztety oraz kiełbasy;
- urządzenia pakujące – nowoczesne maszyny służące do pakowania próżniowego oraz techniką MAP, które umożliwiają zamykanie opakowań próżniowych, opakowań w woreczkach do obkurczania oraz opakowań MAP. Oferujemy też maszyny do pakowania na tackach oraz maszyny termoformujące (rolowe), które świetnie sprawdzają się w przypadku pakowania produktów żywnościowych i non-food.
Więcej informacji na temat naszej oferty wyposażenia do przetwórstwa rybnego można uzyskać podczas kontaktu telefonicznego lub mailowego z doradcami Weindich.