Produkcja mięsa drobiowego w kierunku jakości, bezpieczeństwa żywnościowego i zrównoważonej produkcji
Drób, czyli potoczne określenie dla udomowionych ptaków, takich jak kurczaki, kury, indyki, perliczki, przepiórki, gęsi i kaczki, od wielu lat stanowi kluczowy element przemysłu mięsnego w naszym kraju. Polskie zakłady przetwórstwa mięsa drobiowego są dziś uznawane za jedne z najnowocześniejszych w całej Unii Europejskiej, a konkurencyjność polskiej branży drobiarskiej na tle Unii nieustannie rośnie. Fakt ten wynika w dużej mierze z wysokiej jakości mięsa drobiowego produkowanego w Polsce, jak również z wysokiego zaawansowania technologicznego naszych rodzimych przedsiębiorstw, które korzystają z nowoczesnych maszyn do produkcji mięsa drobiowego.
W Weindich od wielu lat pozostajemy w ścisłej współpracy z zakładami produkcyjnymi i przetwórczymi, dostarczając im innowacyjne rozwiązania dla branży przetwórstwa drobiu. Nasze maszyny do produkcji mięsa drobiowego to urządzenia słynące z wysokiej wydajności, bezpieczeństwa żywności, a także ukierunkowania na zrównoważony rozwój przemysłu mięsnego. Oferujemy systemy umożliwiające przetwarzanie różnych rodzajów drobiu, niezawodne na wszystkich możliwych etapach procesu produkcyjnego.
Produkcja drobiu w kilku krokach a innowacje Weindich
Proces produkcji drobiu, podobnie jak innych rodzajów mięsa, obejmuje kilka etapów, które zawsze rozpoczynają się od hodowli zwierząt w specjalnie przystosowanych do tego miejscach, aż do osiągnięcia przez nie odpowiedniego wieku i masy ciała.
- ubój drobiu, który przeprowadzany jest zgodnie z odpowiednimi standardami higienicznymi i w sposób humanitarny, w poszanowaniu dobrostanu zwierząt. Na tym etapie wykorzystywane są m.in. piły ubojowe oraz piły taśmowe, które umożliwiają łatwe czyszczenie bez konieczności stosowania narzędzi;
- rozbiór kurcząt – po uboju zwierzęta przechodzą proces obróbki, obejmujący m.in. usuwanie piór oraz ręczne lub mechaniczne wydobywanie wnętrzności;
- krojenie i pakowanie – po obróbce mięso drobiowe jest krojone przy pomocy odpowiednich krajalnic i slicerów na mniejsze części, np. piersi, udka i skrzydełka, a następnie pakowane przy użyciu urządzeń pakujących do opakowań konsumenckich;
- chłodzenie lub mrożenie w odpowiednich warunkach, aby zapobiec tym samym rozwojowi bakterii i zachować świeżość mięsa drobiowego.
Maszyny do produkcji mięsa drobiowego w Weindich – przyszłość branży mięsnej zaczyna się tutaj
Mówi się, że „Polska drobiem stoi”. Cały czas bacznie obserwujemy dynamiczny rozwój produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju i odpowiadamy na zmieniające się wymagania rynkowe, jak również na potrzeby naszych klientów, którzy chcą korzystać z zaawansowanych maszyn do produkcji mięsa drobiowego, zapewniających im nie tylko wydajność, ale też najwyższą jakość produktów końcowych.
W Weindich proponujemy nowoczesne urządzenia do produkcji mięsa drobiowego, a także do jego obróbki, aby uzyskać w ten sposób wszelkiego rodzaju produkty mięsne, począwszy od kiełbas, aż po kotlety. Wszystkie te urządzenia do produkcji drobiu są projektowane z myślą o zapewnieniu wysokiej efektywności procesu produkcyjnego, a także zachowaniu maksymalnego bezpieczeństwa żywności. W przypadku dodatkowych pytań dotyczących oferowanych przez nas rozwiązań zapraszamy do kontaktu.