Opis urządzenia

Podwójny spiralny piec na gorące powietrze FHAF-DS to urządzenie do ciągłego gotowania, gotowania na parze, przyrumieniania lub grillowania szerokiej gamy produktów o wysokiej pojemności lub długim czasie gotowania. System umożliwia gotowanie suchym gorącym powietrzem, samą parą lub kombinacją pary i gorącego powietrza.

Piec FHAF-DS jest podzielony na dwie spirale. W pierwszej spirali produkty są transportowane do góry po spiralnej taśmie drucianej. Na drugiej spirali produkty są transportowane w dół i opuszczają piec po stronie wyjściowej na tej samej wysokości co strona zasilająca.

Piec jest wykonany całkowicie ze stali nierdzewnej i innych materiałów dopuszczonych do stosowania w przemyśle spożywczym. Jest izolowany wełną mineralną szklaną, która jest pokryta płytami ze stali nierdzewnej. System składa się z dwóch bębnów ze stali nierdzewnej, każdy z 6 poziomami. Piec na całej długości przykryty jest okapem, w którym zintegrowane są wymienniki, składające się z zestawu rurek ze stali nierdzewnej oraz wentylatorów tworzących przepływ powietrza.

Płyny z gotowania, krople tłuszczu lub cząstki okruchów, które uwalniają się podczas procesu gotowania, gromadzą się w zbiorniku na wodę znajdującym się pod całą konstrukcją taśmy. Zbiornik na wodę przyczynia się również do podwyższenia poziomu wilgotności bez potrzeby nadmiernego wprowadzania pary. Klapki po bokach okapu są zanurzone w zbiorniku wodnym, co działa również jako uszczelnienie wodne, zapobiegające utracie pary i ciepła.

Ogrzewanie, wilgotność (punkt rosy) i czas przebywania produktu są regulowane za pomocą ekranu dotykowego FMT Easy-Pro. W celu zwiększenia efektywności obsługi zastosowano ekran dotykowy, zastępując przyciski.

Ekran dotykowy jest połączony ze sterownikiem PLC, który steruje wszystkimi funkcjami pieca. Przy pomocy ekranu dotykowego można zaprogramować w menu 99 produktów z różnymi parametrami procesu, takimi jak temperatura, punkt rosy i czas przebywania dla każdego produktu. W przypadku usterki lokalizację usterki można znaleźć na ekranie urządzenia. Przy pomocy hasła możliwa jest edycja menu, ustawienia produktów, a serwis techniczny za pomocą własnego hasła może odczytać diagnostykę usterek.

Wyświetlacz może pokazywać wartości temperatury, zarówno temperatury zadanej jak i zmierzonej z ostatnich 24 godzin. Można również wyświetlić procent otwarcia zaworu regulującego temperaturę. Skrzynka sterownicza wykonana jest ze stali nierdzewnej jest wyposażona w modem, dzięki czemu z FMT można przeprowadzić zdalnie diagnostykę lub dokonać zmian w programie.

Punkt rosy jest wartością wilgotności w całym zakresie temperatur pracy pieca. Czujnik z analizatorem zapewniają cyfrową wartość poziomu wilgotności oraz sygnał wyjściowy do sterownika FMT Easy-Pro. Sterownik kontroluje poziom wilgotności. Analizator jest umieszczony w skrzynce rozdzielczej. System kontroli wilgotności praktycznie nie wymaga konserwacji.

Środowisko jest tworzone przez mieszankę wilgotności i temperatury. Temperatura realizowana jest za pomocą wymiennika ciepła oleju grzewczego a wilgotność za pomocą wtrysku pary.

Standardowa myjka taśmy jest umieszczana wewnątrz pieca (aby zapobiec stratom energii). Ten piec gorącego powietrza jest wyposażony w system C.I.P. (system mycia w miejscu). System CIP jest aktywowany z ekranu sterowania i myje całe wnętrze, jeśli to FHAF (mycie wstępne).

Dwuspiralny piec na gorące powietrze FHAF-DS to idealne rozwiązanie dla zakładów produkujących żywność, producentów mrożonek i firm cateringowych. Oferuje wysoką wydajność, uniwersalność, łatwość obsługi, energooszczędność i higienę.

Zalety spiralnego pieca gorącego powietrza FHAF-DS:

  • Ciągłe gotowanie, gotowanie na parze, przyrumienianie lub grillowanie szerokiej gamy produktów.
  • Możliwość gotowania suchym gorącym powietrzem, samą parą lub kombinacją pary i gorącego powietrza.
  • Intuicyjny ekran dotykowy FMT Easy-Pro do sterowania temperaturą, wilgotnością i czasem gotowania.
  • Izolacja wełną mineralną szklaną i system C.I.P. (mycie w miejscu) zapewniają oszczędność energii.
  • Wykonanie ze stali nierdzewnej, zbiornik na wodę i uszczelnienie wodne zapewniają higienę procesu.

Galeria Produktu

Dane techniczne

Długość całkowita:

10.610 mm

Szerokość całkowita:

4.660 mm

Wysokość całkowita:

4.700 mm z podnoszoną pokrywą

Taśm:

B36-12/16-16 (24”)

Efektywna dł. Taśmy:

107/75 m

Efektywna szer. Taśmy:

980 mm

Wysokość pasa wlotowego:

950-1.050 mm

Wysokość pasa wylotowego:

950-1.050 mm

Liczba stref:

2

Wolny odstęp:

130 mm

Max. Temperatura:

230˚C

Szacowane promieniowanie cieplne:

30 kW

Zużycie wody:

1 ¼ “ 1000 l/h przy 2 bar

Zużycie powietrza sprężonego:

¼ “ 30 l/h przy 2 bar

Zużycie pary:

800 kg/h maximum

Ciśnienie wody:

3 bar maximum

Ciśnienie powietrza:

6 bar maximum

Ciśnienie pary:

3 bar maximum

Wentylatory:

8 szt

Pobór mocy:

37 kW

Skrzynka elektryczna:

63 kW

Zasilanie:

3 x 400 Volt / 50 Hz +PE+GRND

Ogrzewania:

Olej grzewczy 270 °C

Całkowita moc grzewcza:

400 kW

Myjka taśmy:

Zawiera

Woda do systemu CIP:

Zalecana temp. ± 55°C

Czas gotowania:

2,1-20 minut

Wiedza

Do pobrania

Katalog Weindich - Kompetencje przemysł spożywczy

pokrewne produkty

najczęściej ZADAWANE PYTANIA

  • Piec FHAF-DS służy do ciągłego gotowania, gotowania na parze, przyrumieniania lub grillowania szerokiej gamy produktów o wysokiej pojemności lub długim czasie gotowania.
  • Możliwość gotowania suchym gorącym powietrzem, samą parą lub kombinacją pary i gorącego powietrza.
  • Intuicyjny ekran dotykowy FMT Easy-Pro do sterowania temperaturą, wilgotnością i czasem gotowania.
  • Izolacja wełną mineralną szklaną i system C.I.P. (mycie w miejscu) zapewniają oszczędność energii.
  • Wykonanie ze stali nierdzewnej, zbiornik na wodę i uszczelnienie wodne zapewniają higienę procesu.
  • Długość całkowita: 10.610 mm
  • Szerokość całkowita: 4.660 mm
  • Wysokość całkowita: 4.700 mm z podnoszoną pokrywą
  • Taśm: B36-12/16-16 (24”)
  • Efektywna dł. Taśmy: 107/75 m.
  • Efektywna szer. Taśmy: 980 mm.
  • Wysokość pasa wlotowego: 950-1.050 mm
  • Wysokość pasa wylotowego: 950-1.050 mm
  • Liczba stref: 2
  • Wolny odstęp: 130 mm
  • Max. Temperatura: 230˚C
  • Szacowane promieniowanie cieplne: 30 kW
  • Zużycie wody: 1 ¼ “ 1000 l/h przy 2 bar
  • Zużycie powietrza sprężonego: ¼ “ 30 l/h przy 2 bar
  • Zużycie pary: 800 kg/h maximum
  • Ciśnienie wody: 3 bar maximum
  • Ciśnienie powietrza: 6 bar maximum
  • Ciśnienie pary: 3 bar maximum
  • Wentylatory: 8 szt..
  • Pobór mocy: 37 kW
  • Wilgotność jest kontrolowana za pomocą czujnika z analizatorem, który zapewnia cyfrową wartość poziomu wilgotności oraz sygnał wyjściowy do sterownika FMT Easy-Pro.
  • Sterownik reguluje poziom wilgotności. Analizator jest umieszczony w skrzynce rozdzielczej.
  • Ciągłe gotowanie, gotowanie na parze, przyrumienianie lub grillowanie szerokiej gamy produktów.
  • Możliwość gotowania suchym gorącym powietrzem, samą parą lub kombinacją pary i gorącego powietrza.
  • Intuicyjny ekran dotykowy FMT Easy-Pro do sterowania temperaturą, wilgotnością i czasem gotowania.
  • Izolacja wełną mineralną szklaną i system C.I.P. (mycie w miejscu) zapewniają oszczędność energii.
  • Wykonanie ze stali nierdzewnej, zbiornik na wodę i uszczelnienie wodne zapewniają higienę procesu.
  • Piec FHAF-DS jest idealnym rozwiązaniem dla zakładów produkujących żywność, producentów mrożonek i firm cateringowych.
  • Piec FHAF-DS jest wyposażony w standardową myjkę taśmy umieszczoną wewnątrz pieca.
  • Dostępny jest również system C.I.P. (system mycia w miejscu), który można aktywować z ekranu sterowania.

zapytaj o produkt

SZYBKI KONTAKT

Chciałbyś aby nasz specjalista skontaktował się z Tobą w celu omówienia Twoich potrzeb?

Skorzystaj z poniższego formularza i wkrótce się z Tobą skontaktujemy!

Zgłoszenie serwisowe

Typ zgłoszenia:
Dane firmy:

Opis usterki:

Lokalizacja urządzenia:

Żądanie reklamującego:
Dołącz plik (max rozmiar: 5mb; typ pliku: pdf / jpg):

formularz aplikacyjny