Zadzwoń do nas +48 32 746 91 00 lub napisz [email protected]

Krok po kroku: Jak założyć nowoczesną masarnię spełniającą wszystkie standardy?

Własna masarnia – od czego zacząć?

Stworzenie własnego biznesu masarskiego to z jednej strony fascynująca przygoda, a z drugiej skomplikowany proces, który wymaga odpowiedniego przygotowania i umiejętnego zaplanowania wszystkich działań, zwłaszcza biorąc pod uwagę dużą konkurencyjność panującą w tej branży. Trzy najważniejsze kroki, które należy podjąć jeszcze przed wdrożeniem formalności związanych z założeniem działalności, to:

  • badanie rynku – punktem wyjścia w rozpoczęciu własnego biznesu masarskiego jest gruntowne zbadanie rynku lokalnego, w tym m.in. zapoznanie się z konkurencją w regionie, identyfikacja grupy docelowej oraz określenie aktualnych trendów i preferencji konsumentów, którzy będą zainteresowani zakupem mięsa i wyrobów wędliniarskich;
  • wybór lokalizacji – kluczowy aspekt, który może mieć duży wpływ na rozwój biznesu masarskiego w przyszłości. Lokalizacja z potencjałem to przede wszystkim ta, która zapewni nam duży przepływ klientów, dobrą dostępność dla dostaw, jak również zgodność z przepisami prawnymi dotyczącymi produkcji i sprzedaży mięsa;
  • koncepcja produktu – przed założeniem biznesu masarskiego dobrze jest zastanowić się, jaki zakres produktów mięsnych będziemy chcieli oferować klientom. W zależności od aktualnych trendów i lokalnych preferencji może być to m.in. świeże mięso, wędliny, gotowe dania mięsne oraz przetwory mięsne.

W planowaniu biznesu masarskiego istotne są też kwestie prawne. Na początek pomysłodawca zobowiązany jest do przedstawienia projektu technologicznego, który musi zostać zatwierdzony przez powiatowego lekarza weterynarii. Dokument ten powinien zawierać informacje na temat zakresu i wielkości działalności, systemu dostarczania wody oraz sposobu przechowywania odpadów. Kolejnym etapem jest uzyskanie wpisu do rejestru zakładów mięsnych (jeżeli sprzedaż produktów odbywa się wyłącznie w Polsce) lub zatwierdzenie przez służby weterynaryjne (w przypadku sprzedaży zagranicznej). Co ważne, prowadzenie masarni wymaga także rejestracji w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Wymogi higieniczne i sanitarne dla masarni – o czym warto pamiętać?

W nowoczesnej masarni spełnienie surowych norm sanitarnych i zdrowotnych jest kluczowym elementem zapewnienia wysokiej jakości produktów mięsnych oraz bezpieczeństwa żywności dla konsumentów. Aby otworzyć własną masarnię, konieczne jest:

  • dysponowanie budynkiem o powierzchni niezbędnej dla strefy socjalnej, produkcyjnej, mycia sprzętu i pojemników, chłodni oraz wydawania wyrobów gotowych. Rozplanowanie pomieszczeń i ich wyposażenia musi być zgodne z obowiązującymi przepisami. Wszystkie pomieszczenia masarni powinny być łatwe w utrzymaniu czystości i dezynfekcji, a także odpowiednio oświetlone i wentylowane;
  • uzyskanie w Urzędzie Gminy decyzji o warunkach zabudowy dla planowanej masarni lub wypis z miejscowego planu zagospodarowania;
  • spełnienie przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz zgodności procesów produkcyjnych z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP);
  • wdrożenie systemu HACCP, który identyfikuje, ocenia i kontroluje zagrożenie związane z bezpieczeństwem mięsa na każdym etapie jego produkcji.

Personel masarni – kwalifikacje, szkolenia i obowiązki w zakresie produkcji mięsa

Wszyscy pracownicy, których planujemy zatrudnić w masarni, powinni mieć niezbędne uprawnienia oraz wiedzę na temat pracy z żywnością. W wielu przypadkach konieczne mogą okazać się odpowiednie certyfikaty, jak np. HACCP, który potwierdza znajomość zasad bezpieczeństwa żywności oraz umiejętność zastosowania ich w praktyce. Pracownicy masarni powinni być też zaznajomieni z lokalnymi oraz krajowymi przepisami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa żywności, jak również posiadać aktualną książeczkę sanepidowską, która informuje o tym, że zostali poddani badaniom w Sanepidzie. Co więcej, na niektórych stanowiskach w masarni konieczne mogą być też specjalistyczne umiejętności techniczne, jak np. obsługa maszyn i urządzeń do obróbki mięsa.

Wyposażenie masarni – co jest potrzebne do prowadzenia działalności produkcyjnej?

Ostatnim etapem związanym z zakładaniem nowoczesnej masarni jest zainwestowanie w odpowiedni sprzęt, który umożliwi produkcję wysokiej jakości produktów mięsnych, ich pakowanie oraz przechowywanie. Za przykład może tu posłużyć specjalistyczny sprzęt do gotowania sous vide, który pozwala na gotowanie produktów mięsnych w hermetycznie zamkniętych workach próżniowych, w stosunkowo niskiej temperaturze.

Wybierając konkretne urządzenia do masarni, jak np. maszyny do mielenia i mieszania mięsa, krajalnice, chłodziarki, maszyny do pakowania oraz systemy kontroli temperatury, warto położyć szczególny nacisk na takie aspekty jak:

  • jakość – warto wybierać sprzęt renomowanych producentów, słynący ze swej trwałości i niezawodności;
  • wydajność – wyposażenie do masarni powinno być wydajne i dopasowane do potrzeb danego biznesu;
  • efektywność energetyczna – energooszczędne wyposażenie masarni to nie tylko szansa na obniżenie rachunków za prąd, ale też przyjazność dla środowiska naturalnego;
  • funkcjonalność – wyposażenie do masarni powinno posiadać odpowiednie funkcję, tak aby dostosować je do zmieniających się wymogów rynku.

Założenie nowoczesnej masarni to ważny krok w przyszłość, a także spore wyzwanie wymagające solidnego planowania i dbałości o jakość. Kluczem do sukcesu jest jednak nie tylko wysokiej jakości wyposażenie masarni, lecz również ścisłe przestrzeganie norm sanitarnych. Rynek spożywczy sowicie nagradza dziś te przedsiębiorstwa, które trzymają się wysokich standardów higienicznych i jakościowych. Planowanie procesu produkcyjnego od samego początku pozwala na uniknięcie wielu problemów w przyszłości, a inwestycja w najwyższej jakości urządzenia gwarantuje efektywność, bezpieczeństwo oraz zadowolenie klientów.

Przeczytaj również

Mięso drobiowe – produkcja oraz pakowanie

Produkcja mięsa drobiowego stanowi istotny segment przemysłu spożywczego, a dynamiczny rozwój branży drobiarskiej wymaga...

CZYTAJ dalej

Maszyny do pakowania mięsa i wędlin – jakie wybrać?

W dynamicznie rozwijającym się przemyśle spożywczym odpowiednie pakowanie mięsa i wędlin odgrywa kluczową rolę...

CZYTAJ dalej

Jak wymieszać farsz?

Precyzyjne mieszanie farszu jest kluczowe w procesie produkcji wędlin, kiełbas czy burgerów. Wysoka jakość...

CZYTAJ dalej

SZYBKI KONTAKT

Chciałbyś aby nasz specjalista skontaktował się z Tobą w celu omówienia Twoich potrzeb?

Skorzystaj z poniższego formularza i wkrótce się z Tobą skontaktujemy!

Zgłoszenie serwisowe

Typ zgłoszenia:
Dane firmy:

Opis usterki:

Lokalizacja urządzenia:

Żądanie reklamującego:
Dołącz plik (max rozmiar: 5mb; typ pliku: pdf / jpg):

zapytaj o produkt

formularz aplikacyjny