MAJA BXAplus 554 przeznaczona jest do przenośnikowego oskórowania wszystkich świeżych kawałków wieprzowiny, np. boczku, boczku, słoniny, słoniny z karku, podgardla, łopatki i czapki szynkowej, łopatki bez kości (także z golonką bez kości) oraz szynki bez kości i bez wierzchu, itp.
Skórowanie za pomocą urządzenia zorientowane jest na wydajność dzięki automatycznej kontroli cięcia i optymalnemu dociskowi. Proces mechaniczny niewymagający stosowania barier fotoelektrycznych ani technologii sprężonego powietrza zapewnia optymalne ustawienie noża w stosunku do mięsa na początku procesu skórowania. Dzięki temu zostanie usunięta maksymalna ilość skóry. Pozostałości skórki mogą wynosić zaledwie 1%, w zależności od rodzaju produktu i kawałka mięsa, co oznacza, że nie jest wymagana prawie żadna dodatkowa obróbka. Pomaga to zaoszczędzić pracę i czas oraz podnosi jakość produktu. Ponieważ resztek skórki nie trzeba usuwać nożem ręcznym, powierzchnia produktu ulega mniejszemu uszkodzeniu.
Wysokość rolki dociskowej można indywidualnie regulować w ciągu kilku sekund, dzięki czemu przestoje między produktami są minimalne. Zawieszenia maszyny i zespół sprężyn można regulować, aby uzyskać najlepsze możliwe ustawienia ciśnienia dla każdego rodzaju kawałka mięsa.
Zalety skórowaczki taśmowej Maja BXAplus 554:
- Najwyższe standardy bezpieczeństwa
- Łatwa wymiana noża dzięki urządzeniu szybkoblokującemu
- Nie trzeba zdejmować uchwytu noża do czyszczenia
- Szybkie i łatwe czyszczenie i konserwacja
- Spełnia normę UE EN 12355
- Znak jakości GS potwierdzający bezpieczeństwo, przetestowany przez niemiecką instytucję BGN