Zadzwoń do nas +48 32 746 91 00 lub napisz [email protected]

Technologia separacji LIMA – efektywne odzyskiwanie mięsa w nowoczesnym przetwórstwie

Separacja to jeden z kluczowych procesów w branży przetwórstwa mięsnego. Polega na oddzieleniu tkanki mięśniowej od twardych elementów, takich jak kości, chrząstki czy ścięgna. Weindich jako dostawca nowoczesnych rozwiązań technologicznych, oferuje szeroki wybór urządzeń marki LIMA – francuskiego producenta maszyn do obróbki mięsa, specjalizującego się w separatorach, odkostniarkach i odścięgniarkach do mięsa czerwonego, ryb i drobiu oraz separatorach tłuszczu skóry wieprzowej.

W marcu 2025 roku firmy LIMA i Weindich rozpoczęły oficjalną współpracę. Weindich został wyłącznym przedstawicielem marki LIMA na terenie Polski oraz jej autoryzowanym serwisem. Już w pierwszych tygodniach współpracy zespół handlowy Weindich sprzedał trzy maszyny:

  • separator LIMA RM 700 DSPM,
  • separator LIMA RM 160 DDM,
  • separator LIMA RM 1000 S.

Dodatkowo, do zestawu RM 700 DSPM – przeznaczonego do separacji mięsa z kości wieprzowych i jagnięcych przy zachowaniu jego struktury – sprzedano również dwie wymienne aplikacje:

  • DDM (do separacji tłuszczu od skóry wieprzowej)
  • DDSM (do rozdrabniania i odścięgniania surowców o większych gabarytach, z zastosowaniem ramienia zapobiegającego mostkowaniu).
Wymiana zestawu separującego

To elastyczne podejście umożliwia użytkownikowi zastosowanie jednego kompaktowego urządzenia do wielu rodzajów surowca, m.in.:

  • tłustej skóry wieprzowej (odzysk tłuszczu),
  • golonek i podudzi wieprzowych (oddzielenie ścięgien, błon i chrząstek),
  • ścinków, przepony, rozcięgien i mięsa z dużą ilością włóknistych tkanek,
  • mięsa z tuszek drobiowych
  • mięsa z kości wieprzowych i jagnięcych

Czym jest technologia separacji?

W przypadku separacji mięsa, podstawą działania wszystkich maszyn – niezależnie od konstrukcji – jest użycie sita i ciśnienia. Miękka tkanka mięśniowa jest przeciskana przez otwory filtra, natomiast twardsze elementy pozostają poza nim. Efektywność procesu zależy m.in. od rodzaju surowca, rodzaju sita i ciśnienia.

LIMA specjalizuje się w separatorach filtracyjno-ślimakowych, pozwalających na precyzyjne oddzielanie składników surowca z zachowaniem wysokiej jakości odzyskanego mięsa.

Korzyści wdrożenia technologii separacji w zakładach przetwórczych

Zastosowanie separatorów LIMA niesie za sobą szereg wymiernych korzyści dla zakładów przetwórstwa mięsnego. Przede wszystkim umożliwia maksymalne wykorzystanie surowca, minimalizując tzw. odpady produkcyjne i/lub pozwalając na ich dalsze zagospodarowanie. Dzięki temu możliwe jest tworzenie pełnowartościowego surowca do dalszego przetwórstwa, który może być wykorzystany np. w produkcji wędlin lub pasztetów.

Technologia separacji wspiera również zrównoważony model produkcji, przyczyniając się do efektywniejszego zarządzania zasobami. W wielu przypadkach uzyskana masa pozwala nie tylko ograniczyć straty, ale też generować dodatkowy strumień przychodów, np. poprzez sprzedaż uzyskanego MOM-u lub jego dalsze przetwarzanie.

Dzięki lepszemu wykorzystaniu surowca możliwe jest również obniżenie technicznego kosztu wytworzenia produktu (TKW) oraz zwiększenie rentowności całej produkcji. Co więcej, separacja otwiera możliwość poszerzenia portfolio sprzedażowego – surowiec, który wcześniej miał ograniczone zastosowanie, może zostać przekształcony w wartościowy składnik oferty handlowej.

Przegląd maszyn LIMA

Separatory seria S i SM – mechaniczne oddzielanie mięsa od kości (MOM)

Separatory z tej serii służą do odzyskiwania mięsa z kości drobiowych, rybnych i wieprzowych z bardzo wysoką efektywnością (np. do 90% w przypadku całych tuszek drobiowych). Dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia i precyzyjnych filtrów możliwe jest uzyskanie mięsa bez wyczuwalnych fragmentów kostnych.

Modele SM wyposażono w ramię wstępnego rozdrabniania – umożliwia ono załadunek dużych elementów, zapobiega mostkowaniu i pozwala na ciągłą, efektywną pracę.

Odkostniarki i odścięgniarki seria DD/DDS i DDM/DDSM – odkostnianie i odścięgnianie mięsa

Maszyny te umożliwiają separację tkanek miękkich (mięsa) od tkanek twardych (ścięgien, powięzi, chrząstek). Urządzenia serii DD służą do odkostniania i odścięgniania mięsa mielonego natomiast seria DDS przeznaczona jest do odkostniania i odścięgniania mięsa o zachowanej strukturze.

Dzięki specjalnym filtrom i ślimakom maszyny DD i DDS osiągają niski poziom wapnia w produkcie końcowym – istotny wskaźnik jakości mięsa po separacji. Dostępna jest również opcja z ramieniem zapobiegającym mostkowaniu (modele DDM/DDSM). Rozwiązanie to eliminuje konieczność stałego nadzoru operatora nad podawaniem surowca, co przekłada się na redukcję kosztów pracy oraz bardziej efektywne wykorzystanie personelu.

Dodatkowo, możliwe jest zastosowanie dwustopniowego procesu separacji: najpierw niskociśnieniowe odkostnianie (DD/DDS), a następnie wysokociśnieniowy odzysk pozostałości (S).

Rozdrabniacze z funkcją odścięgniania seria DD/DDS i DDM/DDSM i GD/GDM RED MEAT

Urządzenia LIMA serii DD i DDS znajdują zastosowanie jako rozdrabniacze z funkcją odścięgniania (Grinders-Desinewers), szczególnie w procesach separacji mięsa od tkanek twardych w elementach bezkostnych, takich jak ścinki, powięzi czy mięśnie zawierające znaczną ilość twardych struktur.

Proces ten umożliwia odzyskanie mięsa, które nie jest klasyfikowane jako MOM (mięso oddzielone mechanicznie) i może być oznaczane jako mięso.

W zależności od specyfikacji klienta, firma LIMA oferuje różne filtry DD z otworami okrągłymi o średnicy 3, 4, 5, a nawet 8 mm – w przypadku bardzo specyficznych zastosowań. Alternatywnie, w zależności od rodzaju mięsa przeznaczonego do rozdrabniania i odścięgniania, może zostać zaproponowany filtr szczelinowy o wymiarach 1 × 20 mm.

Dla zakładów o większej skali produkcji firma LIMA oferuje wersje DDM/DDSM, wyposażone w ramię zapobiegające mostkowaniu oraz możliwość integracji z podnośnikami kolumnowymi, co umożliwia bezpieczne i efektywne podawanie surowca z wózków masarskich.

Rozdrabniacze z funkcją odścięgniania seria GD i GDM POULTRY – rozdrabnianie i odścięgnianie mięsa drobiowego

Rozwiązania z tej serii opracowano z myślą o drobiowym surowcu bezkostnym, przykładowo: ścinki z kurczaka i indyka, mięso z odkostnionych ud i podudzi, a także filety z kurczaka lub indyka.

Oddzielone w ten sposób mięso w większości krajów – zgodnie z obowiązującymi przepisami – nie jest oznaczane jako MOM.

Maszyny GD i GDM pozwalają osiągać bardzo wysokie uzyski, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałej struktury rozdrobnionego mięsa, wysokich parametrów technologicznych oraz wysokiego standardu higieny procesu.

Zawartość wapnia w mięsie rozdrobnionym i odścięgnionym zazwyczaj mieści się w zakresie 85–375 ppm, co wskazuje, że nie występuje istotna różnica w porównaniu z mięsem oddzielanym ręcznie bezpośrednio od kości.

Zastosowanie niskiego ciśnienia w procesie rozdrabniania i odścięgniania umożliwia zachowanie naturalnej struktury mięsa, ograniczenie uszkodzeń białek oraz minimalizację wzrostu temperatury, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania świeżości i wartości odżywczych.

Odkostniarki seria DSP i DSPM – odkostnianie kości wieprzowych i jagnięcych

Separatory DSP to urządzenia niskociśnieniowe stworzone z myślą o kościach twardszych niż drobiowe. Dzięki filtrom z opatentowanymi spiralnymi rowkami, zapewniają wysoką jakość mięsa, bez metalicznego posmaku i z minimalną zawartością wapnia.

W przemyśle wieprzowym skierowanym na produkcję żywności dla ludzi klienci coraz częściej odchodzą od separatorów twardych LIMA z serii S (wyposażonych w pompę) na rzecz separatorów niskociśnieniowych DSP (działających bez pompy).

Wersje DSPM wyposażone są w ramię rozdrabniające do dużych kości, takich jak grzbietowe kości wieprzowe. Rozwiązanie to pozwala zrezygnować z wcześniejszego cięcia surowca.

Separatory seria C i CM – separacja tłuszczu i skóry wieprzowej

Separatory serii C przeznaczone są do oddzielania tłuszczu od skóry. Pozwalają na regulację poziomu uzysku oraz pracę z dużymi fragmentami bez ich wcześniejszego rozdrabniania.

Poziom uzysku tłuszczu może być w prosty sposób regulowany, w zależności od oczekiwań i specyfiki procesu technologicznego danego zakładu. Dzięki temu rozwiązaniu możliwe jest dostosowanie parametrów pracy separatora do różnych rodzajów surowca oraz wymagań końcowego produktu — np. w zależności od planowanego dalszego wykorzystania tłuszczu (np. do przetwórstwa, topienia lub jako składnik wyrobów mięsnych).

Modele CM posiadają ramię zapobiegające mostkowaniu, co umożliwia pracę przy pełnym załadunku.

Separatory seria BSP i BSPM – separacja mięsa z kości wołowych

To najmocniejsze maszyny LIMA, stworzone z myślą o najtwardszych kościach, w szczególności o kościach wołowych. Separatory BSP pracują bez użycia pompy, dzięki czemu uzyskane mięso ma wysoką jakość strukturalną.

Wszystkie separatory LIMA BSP do kości wołowych wyposażone są w filtry z opatentowanymi przez firmę LIMA spiralnymi rowkami o specjalnie zaprojektowanym kształcie. Rowki te, rozmieszczone naprzemiennie ze spiralnymi strefami perforowanymi, umożliwiają wytworzenie ciśnienia wstecznego, które – w połączeniu z ruchem obrotowym ślimaka – delikatnie przepycha mięso przez otwory filtra, podczas gdy odpady kostne są przesuwane dalej i usuwane.

W modelach BSPM zintegrowane ramię do łamania kości ułatwia załadunek dużych elementów, zapobiega mostkowaniu i pozwala na ciągłą, efektywną pracę.

Technologia dopasowana do potrzeb

Każda maszyna LIMA może być dostosowana do indywidualnych wymagań klienta! Zespół Weindich służy doradztwem technologicznym oraz doborem odpowiedniego modelu w oparciu o przesłane parametry.

Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu – wspólnie dobierzemy rozwiązanie, które zoptymalizuje Państwa procesy produkcyjne.

Przeczytaj również

Spotkajmy się na IFFA 2025

Weindich na targach IFFA 2025 – zapraszamy do Frankfurtu Zbliżające się targi IFFA 2025...

CZYTAJ dalej

Wracamy na Warsaw Pack 2025!

Wracamy na Warsaw Pack – jeszcze większe stoisko i jeszcze więcej możliwości! Już 8-10...

CZYTAJ dalej

Weindich Horeca na EuroGastro 2025 – kompleksowe inwestycje gastronomiczne i nowoczesne technologie

Jesteśmy gotowi na największe branżowe wydarzenie roku! Już w dniach 11-13 marca 2025 r....

CZYTAJ dalej

SZYBKI KONTAKT

Chciałbyś aby nasz specjalista skontaktował się z Tobą w celu omówienia Twoich potrzeb?

Skorzystaj z poniższego formularza i wkrótce się z Tobą skontaktujemy!

Zgłoszenie serwisowe

Typ zgłoszenia:
Dane firmy:

Opis usterki:

Lokalizacja urządzenia:

Żądanie reklamującego:
Dołącz plik (max rozmiar: 5mb; typ pliku: pdf / jpg):

zapytaj o produkt

formularz aplikacyjny